miercuri, 28 noiembrie 2012

Un raspuns pentru un tip nervos din Pascani care pretinde ca le stie pe toate

Un tip care crede ca stie totul despre toata lumea, mi-a lasat un comentariu la postarea:

Un raspuns pentru un tip nervos din Pascani care pretinde ca le stie pe toate

Tipul pare nervos, ceea ce inseamna ca l-am suparat. De ce? Probabil ca am atins un punct sensibil.  Hai sa vedem ce scrie:

Darin Cotofai: "(...) In primul rand, contractul de voluntatiat este prevazut in codul muncii de multa vreme. Documenteaza-te si apoi da-te mare pe orice blog vrei tu sub anonimat... dar documenteaza-te! In al doilea rand, nu toti din presa s-au ridicat cu ziarul pe baza de santaj sau alte afaceri necurate. Decat sa angajezi pe cineva si sa nu dai banii cu lunile, mai bine iti iei studenti care oricum fac si altceva in timpul liber."

Acuma, nu inteleg de ce studentii fac parte dintr-o categorie care ar accepta sa munceasca fara sa fie platiti. 
Hai sa vedem ce putem afla despre CONTRACTUL DE VOLUNTARIAT.
Dupa cum spun specialistii:
"In timp ce contractul individual de munca este reglementat de Codul muncii, contractul de voluntariat face obiectul Legii voluntariatului nr. 195/2001.Potrivit art. 2 din ultimul act normativ mentionat, voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala (lit. a); activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea."


Sunt convins ca voluntariatul la un SRL care se ocupa de o publicatie cu "barfe, glume, susanele" este o activitate de INTERES PUBLIC si poate fi asimilata cu asistenta sociala, protectia drepturilor omului, cu activitati cultural-artistice, educative, de invatamant, ba chiar umanitare, filantropice si, de ce nu, religioase.

"Contract de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala;Asadar, contractul de voluntariat se poate incheia intre persoana fizica (voluntarul) si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia voluntarul se obliga fata de persoana juridica sa desfasoare o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala."
Mai mult:

"Astfel, art. 6 alin. (1) din Legea 195/2001 prevede ca este interzis sa se incheie contract de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.

Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca sunt lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate cu aplicarea dispozitiilor prezentei legi de persoanele juridice prevazute la art. 1, in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros."


Asadar, ITM-ul chiar ar avea ceva de studiat in aceasta privinta.

Niciun comentariu: