marți, 31 iulie 2012

USL arunca tinte false. Orice scrutin se face cu LISTE ELECTORALE PERMANENTE nu cu rapoarte ale INS. Cititi si alte recomandari al Comisiei de la Venetia, nu doar ce le convine uselistilor

Hai sa lamurim cum sta treaba cu listele electorale. Ca tot fac spume uselistii pe ecranele Antenelor. Ii credeam mai inteligenti pe liberali, dar se pare ca le-a luat Dumnezeu mintile ca sa-si bata joc de ei, de parca nu si-a batut joc destul Ponta si Antonescu. Urla acuma peste tot ca Institutul National de Statistica zice ca sunt doar 15-16 milioane de romani care pot ridica stampila la vot. Asa o fi.
Problema lor este ca nu se pot pronunta decat pe listele electorale permanente. Orice scrutin se bazeaza pe LISTELE ELECTORALE PERMANENTE. ALO!!! Vosganian, stii ce sunt listele electorale permanente? Daca nu stii, mergi si mai citeste, ca de gargara esti bun.
"În 27 iulie, Ministerul Administraţiei şi Internelor anunţa că listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind înscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot."(Mediafax)
Cam tot atatia au fost si la locale. Adica atunci era bine cu 18 milioane, iar acuma le stau in gat vreo 3 milioane.


Si pentru ca tot le place uselistilor sa citeze din Comisia de la Venetia, hai sa vedem ce se spune in documentul CODUL DE BUNE PRACTICI ÎN MATERIE DE REFERENDUM:

1.2. Listele electorale

Următoarele condiţii trebuie îndeplinite în mod imperativ pentru ca listele electorale să fie fiabile:

i. listele electorale trebuie să fie permanente sau să se refere la un registru actualizat în mod permanent (evidenţa populaţiei sau registrul de stare civilă);

ii. trebuie efectuate actualizări regulate, cel puţin anual. Înscrierea alegătorilor, acolo unde acest lucru nu se face automat, trebuie să fie posibilă pentru a acoperi o perioadă relativ îndelungată;

iii. listele electorale trebuie să aibă caracter public;

iv. trebuie să existe o procedură administrativă – supusă controlului judiciar – sau o procedură judiciară care să permită înscrierea alegătorului care nu figurează pe listă; înscrierea acestuia nu trebuie să se facă prin decizie a secţiei de votare, în ziua votării;

v. o procedură similară trebuie să le permită alegătorilor să obţină rectificarea menţiunilor greşite într-un termen rezonabil;

vi. poate fi prevăzută o listă suplimentară care să permită votul persoanelor care şi-au schimbat domiciliul sau care au împlinit vârsta legală pentru exercitarea dreptului de vot ulterior publicării definitive a listei electorale.

Apropo despre turismul electoral:  înscrierea celui care voteaza nu trebuie să se facă prin decizie a secţiei de votare, în ziua votării.

HAI sa va arat ce se spune la un alt articol:

2.2. Egalitatea de şanse

a. Trebuie asigurată egalitatea de şanse între partizanii şi adversarii propunerii supuse la vot. Aceasta implică neutralitatea autorităţilor administraţiei publice, în special referitor la:

i. campania pentru referendum;

Cum s-a respectat la noi neutralitatea autoritatilor administratiei publice???? Cati primari au participat la mitingurile useliste? Ca sa nu mai vorbesc de Ponta si Antonescu. Hai ca pe Antonescu sa nu-l punem, ca era interimar si inca nu pricepuse cu ce se mananca functia de presedinte. Desi, conform legii putea fi si el suspendat deoarece chiar a incalcat Constitutia implicandu-se in desfasurarea campaniei pentru referendum.

Cititi si urmatorul articol:

3.1. Libera formare a voinţei electoratului

a. Autorităţile administraţiei publice trebuie să îşi respecte obligaţia de neutralitate (a se vedea supra 1.2.2.a.), care constituie un element de asigurare a liberei formări a voinţei alegătorilor.

b. Spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului. Cu toate acestea, autorităţile publice (naţionale, regionale şi locale) nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală.

HAI sa citim si art 3.2

vi. utilizarea urnei mobile trebuie permisă doar în condiţii stricte, care să evite orice risc de fraudă;
Sa nu uitam ca la noi cum a dat intunericul urnele mobile s-au transformat in sorcove.

Iar celebrul art 7 , litera A, care vorbeste de cvorum este tot o recomandare, nu o obligatie.

Nu se recomandă următoarele:

a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;

ASADAR, Comisia de la Venetia recunoaste ca cei care absenteaza marcheaza pentru cei care voteaza NU.
Dar nu spune ca este ILEGAL stabilirea unui CVORUM.
Cam asta am avut de spus.



Un comentariu:

Cristake1974 spunea...

Pai ce, nu era de asteptat ca slugile sa latre dupa pierderea luptei? Sa incerce sa invoce acum orice, sa se agate cu dintii si ghearele de orice, sa scoata din context articole de lege, declaratii si orice alte mijloace le-ar folosi?
Nu sunt surprins deloc - dar calcat pe nervi, da. O fi de la canicula...

Vivat Rex!