Un apel al intelectualilor din Franta adresat guvernului francez mi-a atras atentia mai ales dupa ce un alt apel al unor intelectuali romani, o parte dintre ei ieseni, exprima idei ale unor persoane care nu pot fi catalogate decat ca inadaptate. Unii intelectuali ieseni care se lauda cu disidenta lor inainte de 1989 (discutabila in unele cazuri) dupa 22 de ani ne arata ca au ramas la fel de nemultumiti si inadaptati oricarui regim. Ba mai mult, considera ca schimbarea legilor peste noapte dupa interesele unora sau altora nu submineaza statul de drept. Uimiti-va de apelul intelectualilor romani si vedeti cine sunt unii dintre cei care au semnat. Apoi cititi apelul unor intelectuali francezi crescuti intr-o tara care stie ce inseamna valorile democratice. Cum s-ar spune, politica dimboviteana cam spala creierele.
"Suntem un grup de intelectuali români – savanți, universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artisti. Unii suntem veterani ai mișcării democratice din România, alții – reprezentanți ai unor generații mai tinere, dar toți suntem apărători fervenți ai valorilor europene. Mulți dintre noi nu sunt implicați în niciun fel în politică; unii au afilieri și simpatii dintre cele mai diferite. Exprimăm aici un punct de vedere non-partizan. Singurul nostru scop este acela de a apăra principiile democratice și statul de drept, așa cum am făcut-o mereu începând decembrie 1989.
Suntem acum profund îngrijorați de reacțiile externe la recentele evenimente politice din țara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația curentă și va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu."
Apelul lansat luni de către grupul de intelectuali români, printre care se regăsesc Acad. Prof. dr. Nicolae Anastasiu, Prof. dr. Liviu Antonesei, Prof. dr. Vasile Astărăstoae, Horia Barna, Dr. Vlad Bedros, Corina Bernic – scriitor, Prof. dr. Zoe Petre, Dr. Marius Chelcu, Institutul de Istorie “A.D. Xenopol” al Academiei Române, Iasi", Dr. Răzvan Constantinescu, DrMed., Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa”, Iasi, Prof. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi, Lect. Dr. Andrei Muraru, Universitatea « Al. I. Cuza » Iasi, Prof. dr. Marina Mureşanu Ionescu, Facultatea de limbă și literatură franceză, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi si altii
Sursa: romanasii worpress
Apel al intelectualilor în Le Monde: "Încetați să ignorați criza democratică din România. Regretăm tăcerea guvernului francez"
“Faptul că această nouă tentativă de destituire are loc după o criză politică fățișă din cauza unei probleme de coabitate, după condamnarea pentru fapte de corupție a unui fost premier, dupăacuzații de plagiat și după o polemică dacă premierul sau președintele trebuie să reprezinte România la Summit-urile Europene ilustrează instabilitatea politică cronică din România si dificultatea sa de a construi mecanisme cu adevărat democratice de la aderarea la UE în 2007. Sunt de fapt raporturile dintre politicieni si justiție ce sunt în joc, si mai larg rolul opoziției, și deci a statului de drept în România,” continuă editorialul.
Citeste tot textul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu