marți, 8 ianuarie 2008

Ministerul Culturii a inchis Teatrul National din Iasi


Guvernul liberal a reusit sa inchida Teatrul National din Iasi. Pentru 2008 Ministerul Culturii, condus de liberalul Iorgulescu Adrian, a alocat zero lei pentru lucrarile de restaurare incepute la teatru. De ce? Pentru ca unii indivizi de prin Ministerul Culturii nu sunt de acord ca lucrarile sa fie continuate de firma Iasicon, cea care a castigat licitatie in 1998. Probabil ca cineva din Ministerul Culturii are interesul ca lucrarile sa fie acordate altei firme. Numai ca Iasicon a castigat lucrarile de restaurare printr-o licitatie si directorul teatrului, Cristian Hadji-Culea risca mult daca semneaza rezilierea contractului. In urma cu vreo luna, ministrul secretar de stat Virgil Nitulescu declara in presa locala ca alocarea a 6 milioane de euro pentru restaurare depinde de rezilierea vechiului contact. Cum s-ar spune miza e o suma formata din 7 cifre. In euro. Normal ca liberalii din guvren vor sa o directioneze spre cineva anume. Dar spre cine oare?

In curand, prin martie, se implineste un an de cand nu s-a mai batut un cui acolo. Cladirea Teatrulului National din Iasi arata ca in imaginea de mai sus. Cu schele si garduri din metal pe dinafara. Cine stie cum o fi aratand pe dinauntru. Cum s-ar zice, in curand vor reusi sa darame si acest edificiu de cultura din Iasi. Ca sa nu mai spun ca in aceeasi cladire se afla si Opera ieseana. In parcul de langa teatru se construieste o sala dintr-un fel de pereti mobili. Dar nu se stie nici aceasta cand va fi gata. Actorii joaca pe scena de la Ateneu, de la Teatrul pentru copii Luceafarul, probabil ca si pe la Casa de Cultura. Cum s-ar spune, pentru urmatorii ani, iesenii ai ramas fara teatru.

Palatul, la randul sau abia se mai tine. Si asta dupa ce oamenii PSD-ului au aprobat proiectul Palas, un tun imobiliar de cateva miliarde de euro datorita caruia, timp de cativa ani, in jurul Palatului Culturii se va construi masiv. Biserica Trei Ierarhi e in schele de 15 ani, Piata Unirii e un santier continuu de prin 2004, la Hala Centrala au facut ditamai groapa si au lasat-o asa. Ce sa mai spun... Traim in epoca unui primar pentru care prima grija o reprezinta echipa de fotbal.
UPDATE

Un comentariu:

Red spunea...

trist e ca nici de aia nu se ocupa cu simt de raspundere.
ca sa nu mai zic ca in cartierul alexandru e peisaj de razboi, conducte de apa dezgolite, de parca aveau oamenii platiti pentru 2007, si i au pus sa mai inceapa o lucrare ca nu cumva sa piarda ceva.