joi, 30 mai 2013

Peste 70 de specialisti si personalitati arata cat de prosti sunt primarul Nichita si viceprimarul Chirica. Ne trebuie 500 de salcami japonezi pentru a egala performanta unui tei de 50 de ani

Peste 70 de specialisti si personalitati arata cat de prosti sunt primarul Nichita si viceprimarul Chirica pentru ca au decis taierea teilor de pe Stefan cel Mare. Acestia au adresat o scrisoare deschisa adresata celor doi killeri ecologici socilitand un audit cu urmatoarele precizari generale:

Viceprimarul Chirica se lauda in fata unui ministru ca a reusit sa mutileze Iasul


Precizări generale

Nu ştim câţi tei au fost tăiaţi.
Vârsta aproximativă: majoritatea avea aproximativ 60 de ani (plantaţi după război), dar au fost şi exemplare mai tinere.
Arborii din spaţiile verzi sunt mai scunzi, dar mai groşi, comparativ cu cei din pădure, crescuţi într-o concurenţă acerbă.
Teii au un frunziş mai bogat decât fagii şi alte foioase.
Frunza este organul vegetal capabil să asigure o protecţie a mediului din jur şi implicit a omului.
Informaţiile despre capacitatea protectivă provin atât din literatura de specialitate, cât şi de pe internet.
Calculele estimative au fost efectuate cu prudenţă, fără exagerări, considerându-se un tei mediu de 50 de ani, aproximativ din clasa a III-a de producţie forestieră, conform Tabelelor dendrometrice (1947, pag. 994-995).
Cele 3 specii autohtone de tei sunt arbori cu înălţimi de 20-40 metri.
Salcâmul japonez-pendul (altoit la 2,5-3,0 m înălţime) este un arbust (numai specia tipică, nealtoită, este un arbore de 30 metri).

De asemenea, Ionel Lupu, inginer doctor, reprezentant al Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu" Iaşi face niste precizari extrem de importante si grave referitoare taierea teilor si plantarea salcamilor japonezi. Dimensiunea masacrului ordonat de Niochita si Chirica va putea fi inteles abia dupa ce cititi randurile de mai jos. Abia 500 de exemplare de Sophora japonica-“Pendula” pot egala performanţa unui singur exemplar de Tilia tomentosa de 50 de an

Capacitatea protectivă a teiului, la vârsta de 50 de ani

Asa arata Bd. Stefan cel Mare inainte de masacrarea teilor la ordinul viceprimarului Chirica (sursa foto: facebook)


La 50 de ani, teiul încă manifestă o creştere activă, realizează anual un număr de peste 300.000 de frunze, care însumează o suprafaţă verde de aproximativ 600 mp.

Într-o zi de vară, acest tei mediu poate filtra 4.000-5.000 mc de aer, din care consumă aproximativ 9 kg dioxid de carbon şi produce 6-7 kg oxigen. Pentru propria creştere în grosime, el produce iniţial 6 kg glucide, care apoi intră în diferite combinaţii.

Sub coroana teiului temperatura aerului este mai mică cu 3-4 grade C, pentru că frunzişul său are un albedou de 20% (reflectă o parte din radiaţia solară), iar aerul este mai umed, datorită propriei transpiraţii.

Cele 300.000 de frunze tomentoase, cu peri stelaţi, inclusiv pe peţiol, pot reţine cantităţi importante de praf, care apoi este spălat de ploi şi ajunge pe sol. În privinţa acestei însuşiri, teiul este pe locul 3, după stejar şi ulm.
Nu este neglijabilă nici capacitatea teilor de a emite fitocide, substanţe organice complexe de autoapărare împotriva microorganismelor şi a insectelor, dar care sunt utile şi omului, distrugând bacilul tuberculozei, agentul dizenteriei şi al unor afecţiuni pulmonare.

Capacitatea protectivă a salcâmului japonez-pendul (arbust)

Asa arata Bd. Stefan cel Mare dupa masacrarea teilor la ordinul viceprimarului Chirica


Acest arbust, cu un volum eteric (cu aer) al coroanei de 0,5 metri cubi şi o suprafaţă exterioară de 2-3 metri pătraţi, poate filtra şi elibera 0,01 kg oxigen.

Aşadar, abia 500 de exemplare de Sophora japonica-“Pendula” pot egala performanţa unui singur exemplar de Tilia tomentosa de 50 de ani, fără a mai putea asigura şi umbra pe trotuar. Ritmul de creştere a arbustului Sophora este mult mai lent, comparativ cu cel al teilor.

Citeste mai mult pe Ziarul de Iasi

Niciun comentariu: