marți, 9 noiembrie 2010

Domnule Andrei Cornea, "e un mare defect, acela de a pierde simtul masurii"

Nu am vazut emisiunea de pe TVR cu Andrei Cornea, de duminica, 7 noiembrie, cand arunca cu cacat pe memoria poetului Adrian Paunescu in timp ce acesta din urma nu mai putea sa-i raspunda deoarece era dus pe ultimul drum din aceasta viata.

Nu sunt un cunoscator al lumii literare si mai ales a culiselor unde se trag sfori, se injunghie pe la spate, se fac vedete din curve si idioti, dar atunci cand aud de un critic, ma gandesc repede la un individ frustrat, lipsit de talent care a gasit si el o metoda sa iasa in evidenta ca paduchele in frunte. Criticii nu au talent, criticii stiu sa injure sau sa pupe cururi, dupa cum le dicteaza interesele.
Si Eminescu a avut critici. Ce a ramas dupa mai bine de 100 de ani? Poezia se citeste si acuma, pe cand cele scrise de criticii lui sunt cel mult obiect de cercetare pentru soarecii de biblioteca.
Cine este Andrei Cornea? Pe Wikipedia scrie: eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof român. 
Din pacate asta va ramane pentru totdeauna. Nu va fi niciodata un poet. Nici macar mediocru. 
Nu exista roman care sa nu poate recita macar un singur vers de Adrian Paunescu. 
Andrei Cornea a reusit, duminica, sa-si arate frustrarea si sufletul jegos. Priviti-i fotografia publicata pe realitatea.net si parca puteti sa-i cititi gandurile.Ii recomand sa citeasca in Observator Cultural un interviu cu Paul Cornea (tatal sau)  realizat de Ovidiu Simonca.
La un moment dat, Paul Cornea povesteste cum, elev fiind, a primit o tema "poetul meu preferat" dar a scris despre "poetul meu detestat".
"Cine era poetul detestat? Ion Minulescu. N-avea nimic care sa fie detestabil. Dar personajul era simbolic, voiam de fapt sa ma despart de sentimentalisme si de elocventa retorica. Ma luptam in fond cu propria-mi umbra. In acea teza am facut tot felul de eschibitii stilistice juvenile. " spune Paul Cornea.


Profesorul care i-a corectat teza a fost Mihail Sebastian. I-a pus nota 6. O nota neobisnuita pentru un elev de 10.
"Sase. Era o nota cu care nu eram obisnuit. Nu ieseam din zece. Si la sfirsitul tezei mi-a scris citeva rinduri in care mi-a zis ca e un mare defect, acela de a pierde simtul masurii." mai spune Paul Cornea.


Cat despre generatia cu creierul spalat de Paunescu, Andrei Cornea nu uita ca aceasta generatie a participat la Revolta din 89. Generatia celor nascuti in anii '50 a stat cuminte la televizor. Nu-i asa?

Un comentariu:

Bogdan spunea...

Ai probleme in ceea ce priveste constructia logica a articolului si dai dovada de aceeasi rautate gratuita pe care o acuzi in cazul lui Andrei Cornea.

1. Nu ai vazut emisiunea pe care o critici.
2. Spui ca nu esti un cunoscator al lumii literare, dar afirmi categoric si bagi pe toata lumea in aceeasi oala, cand spui ca "criticii nu au talent, criticii stiu sa injure sau sa pupe cururi, dupa cum le dicteaza interesele".
3. "Cine este Andrei Cornea? Pe Wikipedia scrie: eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof român.
Din pacate asta va ramane pentru totdeauna. Nu va fi niciodata un poet". Si care-i problema ca nu e poet?
4. "Priviti-i fotografia publicata pe realitatea.net si parca puteti sa-i cititi gandurile". Penibil argument...
5. "Cat despre generatia cu creierul spalat de Paunescu, Andrei Cornea nu uita ca aceasta generatie a participat la Revolta din '89. Generatia celor nascuti in anii '50 a stat cuminte la televizor. Nu-i asa?". E adevarat, dar putem continua, amintind si de episoadele '90, '91 etc., cand aceeasi generatie a imbratisat, intr-o proportie covarsitoare, aceeasi comunisti ca pe niste salvatori. Si a stat foarte cuminte la televizor.

Generatia din anii '50, pe care o ironizezi atat de subtil, a suferit o presiune teribila din partea comunistilor.

In opinia mea, ai scris un articol prost, folosind argumente de 2 lei. Aceleasi argumente pe care le folosesc, de multe ori, si cei care il apara si cei care il critica pe Adrian Paunescu.