marți, 8 decembrie 2009

Basescu e presedintele a jumatate dintre romani. Dar e jumatatea care conteaza

Pentru ca nu reusesc sa-si linga ranile in liniste, unii comentatori ai vietii (chiar si politice) cauta noduri in papura pentru a spune ca victoria adversarului nu e chiar o victorie. E ca atunci cand daca o duduie le refuza gesturile de tandrete o eticheteaza ca e curva.
Daca ar fi seriosi, n-ar mai spune ca Basescu e presedintele doar a jumatate dintre romani. Aceiasi care il suspendau in 2007 tinand Constitutia in brate, acuma sfideaza un alt adevar din Legea Fundamentala: presedintele se alege cu jumatate plus 1 din voturile exprimate si validate. Punct. Faptul ca are un singur vot sau 100.000 in fata lui Geoana, deja nu mai conteaza. Ce nu vor sa vada carcotasii este altceva: in 2004 Basescu a castigat cu 5.126.794 de voturi avand sprijinul PNL. Acuma, se presupune ca strigatul de lupta a lui Crin a intors voturile liberale spre PSD. Iar lui Traian i-au ramas .... 5.275.808 de voturi. Adica mai multe cu 149.014 voturi. Iata cum Basescu, de data asta fara ajutorul liberalilor, dupa un mandat de cinci ani "dezastruos", dupa cum l-au etichetat pesedeii si liberalii, a reusit sa stranga cu aproape 150.000 de voturi mai mult decat atunci cand era sprijinit de PNL.
In fata acestor cifre, cred ca liberalii ar trebui sa-si scoata capul de sub fustele PSD si sa-l bage repede intr-o galeata cu apa rece. Iar PSD ar trebui sa recunoasca faptul ca a reusit sa propuna pentru prezidentiale cel mai slab candidat pe care l-a avut.
Da, Traian Basescu a fost votat de jumatate dintre romanii care au mers la urne. Dar e jumatatea care conteaza. Asta-i viata.

Niciun comentariu: