vineri, 23 mai 2008

Cine a furat buzduganul lui Mihai Viteazul?


Priveam zilele acestea fotografia cu statuia lui Mihai Viteazul, cea plasata in Copou pe vremea primarului de trista amintire Constantin Simirad. Statuie care se pare ca a fost realizata din bronzul altei statui: a ostasului sovietic din Cimitirul Eternitatea.

Spuneam ca priveam fotografia lui Mihai Viteazul si nu pricepeam ce-i in neregula cu ea. Priviti la mana lui stanga: face un salut de pace, cand se stie foarte bina ca a fost un luptator, un cuceritor. Alte statui din tara ale aceluiasi domnitor au in mana stanga ori un buzdugan ori o barda. Numai la Iasi, Mihai Viteazul pare impotent fara accesoriile respective. Probabil ca nu le-o fi ajuns bronzul Ostasului Sovietic. Sau poate o fi furat cineva buzduganul si atunci sculptorul a dres-o si el cum s-a priceput. Dupa aceea, colac peste pupaza, priviti unde se afla plasata sabia domnitorului: in partea dreapta. Deci ar fi trebuit s-o prinda cu mana stanga. O fi fost oare Mihai Viteazul stangaci? Cine o fi oare autorul acestei statui? Hai, sa-i aflam numele ca oricum ne umplem de rusine cu o asemenea "opera de arta".

Poate ne spune excelenta sa Costica Simirad. Ca tot vrea sa se aburce in demnitati judetene. Mai are de inaugurat ceva statui cumva?

2 comentarii:

CRISTINEL DUMITRU CIOANCĂ. spunea...

Stangaci sau dreptaci...Mihai Viteazul este un nume. De ce nu or fi vrand si alti contemporani sa devina UN NUME fie si doar pe perioada vietii ? Suficienta si mediocritatea, lipsa de sange in... pinteni, ambitia domoala in ceea ce priveste dorinta de a fi foarte buni, compensata doar de ambitii de...marire;
A nu sti ceva anume nu este rusinos insa a refuza sa intrebi cum e bine pentru a evita sa faci prostii ar putea fi acceptabil cu conditia sa te priveasca; cand insa angrenezi in a sti sau... a nu sti prestigiul ( dobandit de altii ) orasului Iasi si starea de spirit a 400.000 locuitori nu poate fi nici scuzabil, nici tolerabil; probabil ca multi dintre noi admira mandria ( dusa uneori chiar la extrem ) altora, dar nu exista- sper...deocamdata- acel catalizator care sa declanseze in toti, euforic dar organizat, constientizarea darului de a fi ieseni.
Sau poate ca nu-l consideram un dar ?! Nu am vazut inca o reactie la comentariul unui student care abia asteapta sa plece din Iasi dupa absolvire... sa fie sanatos dar daca tot vrea sa plece mai bine o face cu parere de rau decat cu usurare si injuraturi la adresa noastra.

Esk spunea...

Mihai Viteazul era stangaci (sau macar ambidextru) :)