vineri, 18 aprilie 2008

"Iesenii sunt demoralizati"

Nu-mi plac liberalii care sunt pozitii de decizie. (sper sa nu se supere bloggerii liberali din lista mea. faptul ca se afla in lista arata ca ii apreciez pentru ceea ce scriu ei nu pentru partidul din care fac parte) Nu-l voi vota pe Cristian Adomnitei, chiar daca pare un tip inteligent si de treaba. Deocamdata nu m-a convins ca poate actiona independent de vointa sefilor de partid. Dar mi-a placut mesajul lui si ar fi pacat sa nu-l pun aici. Asa ca cititi mai jos:

Până astăzi, Iaşului i-a lipsit o viziune. Dar şi un primar capabil să propună un proiect coerent de dezvoltare a unuia dintre cele mai importante oraşe ale României. Spre deosebire de multe alte oraşe ale ţării, Iaşul are o istorie puternică în spate, mai lungă decât cei 600 de ani de atestare documentară. Tocmai de aceea, Iaşul trebuie, mai intâi de toate, să îşi recâştige faima, pentru ca ieşenii să redevină mândri de oraşul în care locuiesc. Istoria Iaşului trebuie valorificată la maximum. Avem cele mai frumoase poveşti despre un oraş. Avem monumente de arhitectură, clădiri şi case memoriale, biserici şi mănăstiri, avem situri arheologice. Din păcate, cele mai multe dintre acestea au fost neglijate în ultimii 18 ani de autorităţile locale. Abia după 2004, liberalii au reuşit să aloce fonduri importante pentru reabilitarea unora dintre acestea monumente. (Biserica Armenească, Palatul Culturii). Investiţiile vor continua, dar fără o deschidere din partea administraţiei locale mă tem că eforturile noastre de reconstruire a Iaşului vor fi mai degrabă zadarnice.
Principalul vinovat pentru starea jalnică în care se află Iaşul este primarul Gheorghe Nichita. În cei cinci ani de mandat, strategia lui Nichita (sau mai bine zis lipsa lui de strategie) a vizat doar menţinerea oraşului pe linia de plutire. Rezultatul: ieşenii sunt demoralizaţi, nu mai cred în orasul lor, nu mai sunt mândri că locuiesc într-un oraş simbol al României.

Pentru a redeveni o capitală, Iaşul trebuie să se dezvolte pe trei axe principale, pe trei direcţii în care Iaşul a performat la un moment dat în istorie:
- Iaşi – capitală economică
- Iaşi – capitală universitară
- Iaşi - capitală culturală

1. Iaşi – capitală economică.
Din nefericire, economic vorbind, Iaşul a pierdut, în perioada 2004-2008, competiţia cu celelalte oraşe ale României. Vina pentru acest lucru îi aparţine doar lui Nichita, care nu a ştiut să valorifice potenţialul orasului. În loc să discutăm acum despre problemele de poziţionare ale unui oras cu o istorie seculară in rândul marilor oraşe europene, ne pierdem, în continuare, timpul în discuţii sterile legate de canalizare, asfaltări, câini comunitari, şantiere etc. Toate acestea trebuie, bineînţeles, rezolvate. Dar ele sunt doar un mijloc pentru a reda strălucirea Iaşului, nu un scop în sine. Iaşul are nevoie de un proiect mare, pentru că este un oraş mare. Şi de un primar cu adevărat puternic.
Data trecută am vorbit despre oportunităţile de dezvoltare economică ale Iaşului. Fac încă o dată angajamentul că, dacă voi fi ales primar, voi aduce în mandatul 2008-2012 investiţii la Iaşi în valoare de peste un miliard de euro. În conferinţele de presă viitoare, voi relua mult mai amănunţit toate proiectele ce vizează reabilitarea insfrastructurii oraşului. Vă vom prezenta toate soluţiile noastre.


2. Iaşi - capitală culturală
Dacă aţi fost anul trecut la Sibiu, aţi văzut atunci cum arată o capitală culturală europeană. Tot centrul istoric al oraşului – adică tocmai emblema de nobleţe a Sibiului - a fost refăcut. Cu bani de la buget şi cu bani europeni. În prezent, Sibiul atrage sute de mii de turişti în fiecare an, dar şi investitori de cea mai mare importanţă.
Noi de ce nu putem derula astfel de proiecte? Nu cred că doar din cauza faptului că primarul Sibiului este un neamţ, sprijinit de liberali, iar primarul Iaşului este un dorohoian, susţinut de o camarilă.

În realitate, Nichita nu şi-a propus niciodată un astfel de proiect. Nichita nu are şi nu va avea niciodată o viziune de dezvoltare durabilă. În tot mandatul său, Gheorghe Nichita nu a acordat interes culturii ci doar fotbalului. Abia acum, în anul electoral 2008, primăria investeşte sume foarte mari în cultură, încercând să-i păcălească încă o dată pe cei pe care i-a neglijat timp de cinci ani. Din păcate, Proiectul cultural Iaşi:600 care ar fi putut readuce Iaşului statutul de capitală nu reprezintă decît o improvizaţie cu iz electoral.
Dar Iaşul merită mai mult decât îi doreşte Nichita. Iaşul trebuie să devină la rându-i o Capitală Culturală Europeana în anul 2012. Este un proiect liberal, care are şanse de reuşită dacă Iaşul va fi condus de un liberal. Am făcut deja primii paşi pentru derularea acestui proiect. Am şi discutat de câteva ori cu primarul Johannis, care mi-a explicat care sunt principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească oraşul nostru pentru a deveni o capitală europeană a culturii.

3. Iaşi – capitală universitară
Trebuie să profităm de puterea universitară pe care o avem. Să nu uităm că banii aduşi de studenţi, mult peste 50 de milioane de euro în fiecare an, reprezintă o gură de oxigen pentru oraşul nostru.
Personal, în ultimul an, am realizat investiţii importante în zona universitară pentru că eu cred că numai profesioniştii pot ajuta cu adevărat acest oraş.
În primul rând, trebuie să facem astfel încât absolvenţii de facultate să aibă şansa de a rămâne în Iaşi şi de a se angaja într-o companie puternică. De asemenea, investitorii din ţară şi din străinătate trebuie să fie atraşi de nivelul foarte bun de pregătire al angajaţilor, iar acesta să devină în timp principalul argument pentru a-şi stabili cele mai importante afaceri la Iaşi.Iaşul are nevoie de o strategie integrată! Niciun primar de până acum nu a folosit avantajele culturale şi academice în folosul ieşenilor. Nichita le speculează acum în scop politic, fără niciun avantaj pentru cetăţeni.


Sa nu credeti ca m-a convins, dar suna bine.

Un comentariu:

Anonim spunea...

unde ai vazut tu om politic care sa nu tina cont de parerea colegilor de partid? crezi ca Oprea daca va avea campanie de 1 mil EURO nu va fi legat de cei care l-au sponsorizat. Crezi ca Irina cu arabii ei va fi independenta? Frate, asa ceva nu exista.